Ремонт на лаптопи

ремонт на лаптоп

Ремонт на лаптопи трябва да се извършва само от специализирани компютърни сервизи.

Важното е тези сервизи да разполагат с необходимата техника и квалифициран персонал, за да се погрижат за вашия лаптоп.

Ремонт на лаптопи:  заливане с течност

Ремонт на лаптоп се налага особено често, когато лаптопът бъде залят с някаква течност.

В част от случаите това е фатално за лаптопа и той вече не годен за употреба. Но при бърза реакция, адекватни действия и малко късмет може и да се разминете само с ремонт на вашия лаптоп, а не подмяна с нов.

Колкото и приятно занимание да е пиенето на кафе, бира, чай, натурален сок, водка, ракия до лаптопа го избягвайте. Каквато и да е напитка докато се ровим в Интернет, гледаме филм или говорим с роднини и приятели, секунда невнимание може да доведе до „удавянето“ на вашия лаптоп.

Заливането с течност е едно от най-лошите неща, които могат да се случат на вашия лаптоп.

Защо това е така?

ремонт на лаптопиТечността е проводник, който попадайки върху дънната платка, води до различни по размер последици – от моментално спиране на работа на лаптопа, през появата на проблеми преди пълният отказ, до поява на проблеми известно време след заливането. Понякога след заливането дънната платка се уврежда веднага, друг път се осъществява поетапно „изгаряне“ на елементи, а понякога изглежда, че всичко е наред, но след време, уж без видима причина лаптопът отказва да работи и се оказва, че заливането, станало преди време е причина за това. Това е и вариантът, в който имате най-голям шанс да се сдобиете с нов лаптоп, защото вредната нанесена по елементите на стария ви лаптоп често пъти е непоправима. В следствие на корозия на важни елементи, вътрешността на вашия лаптоп с няколко думи не става за нищо.

Понякога, дори и след ремонт на лаптопа той дава дефекти. Това се дължи на факта, че има места, които просто не могат да се почистят и ако течността е достигната тези места, това води до дефекти в работата.

Как да реагираме, ако залеем лаптопа с течност?

  • НЕ се опитвате да го подсушавате и почиствате сами!
  • НЕ се изкушавайте да опитате дали все още работи, така само увеличавате щетите нанесени от течността!
  • НЕ го сушете със сешоар, ютия или каквито и други „гениални“ идеи да ви хрумнат!
  • НЕ се опитвайте да го разглобявате сами!
  • НЕ си мислите, че щом течността изсъхне проблемът ще се реши!
  • НЕ го тръскайте, обръщате и потупвате, за да се „оцеди“ от течността!
  • НЕ го носете на хора, които не са компютърни специалисти, а само „разбират от компютри“

Какво все пак да направите?

Първа помощ – ВЕДНАГА изключете лаптопа и махнете батерията.

Занесете го в специализиран сервиз за ремонт на лаптопи и кажете точно какво се е случило. Не  крийте подробности все едно сте на лекар, за да може компютърният специалист да реагира максимално адекватно и правилно. Ако отидете и кажете, че просто е спрял да работи, без да отбележите, че е залят с течност (защото просто се срамувате от това, което се е случило), рискувате забавяне на ремонта и почистването, което може да е фатално за неговия „живот“.

За да не се налага на се стига до ремонт на лаптопа ви, се грижете добре за него. И си пийте кафето по-далеч 🙂