Втора употреба компютри

втора употреба компютри

Първа мисъл, която се появява в главите ни, когато чуем за втора употреба компютри често е паянтов лаптоп с мръсна клавиатура, издраскан екран и скапана батерия, която държи най-много 3 минути.

Само че техниката втора ръка, компютри, монитори, лаптопи, принтери, UPS-и, която идва у нас сега не изглежда вече така. И не само това – не забравяйте, че тези компютри са произведени в добрата стара Европа, тоест качеството при тях определено е на високо ниво.

втора употреба компютри и лаптопиОт друга страна новите компютри и лаптопи, които се предлагат у нас онлайн и в хипермаркетите за техника са най-често ниско качествени китайски сглобки. Китайците, които четат тази статия моля да не се обиждат, защото „де факто“ в Китай се произвежда техника с различно качество и на много нива, в зависимост от предназначението. Така например фирмата „Lenovo“ прави едни от най-скъпите и качествени лаптопи с етикети  „Thinkpad“ и „Ideapad“, пряк наследник на гигант като IBM за крайните клиенти. Нищо че фирмата е китайска. Такива са също така всеизвестни фирми като DELL (американска), Fujitsu (японска, продукти на която често се произвеждат в Германия), HP и някои други марки.

Качество

Компютрите втора употреба, както и лаптопите втора ръка много бързо претърпяха еволюция в България. Вноса от Европа и от Сащ става все по-голям като обем, а качеството все по-добро. На практика клиента вижда лаптоп, който изглежда като чисто нов и блести от чистота, с перфектен екран и батерия.
И все пак кое е по-добре да изберем, нов компютър, или „second hand“ – втора употреба, в случай че ни е необходим? Отговора не е еднозначен и все пак.
Да предположим, че в офиса разполагаме с някакъв морално стар компютър купуван като нов преди повече от десет години. Той най-вероятно е с едноядрен процесор и 1 GB RAM в най-добрия случай. Такава машина определено е за смяна, това е ясно. Въпроса е на нейно място какво да вземем. Вариантите са два: нов компютър от магазина, или марков компютър втора употреба? Кой е по-добрия вариант?
Някои хора сигурно ще си кажат веднага без дори да се замислят: „много ясно, че новия компютър е по-добър избор“, но това не е точно така. Може би до преди няколко години все още се чудехме дори и ние компютърните специалисти дали да предлагаме на клиентите такава техника, защото тогава външния вид не беше на ниво и клиентите се плашеха от вида на техниката. Сега обаче нещата не са така. И компютрите и лаптопите идват в перфектно състояние, „като нови“. Да не забравяме най-важното: качеството на изработка е на много по-високо ниво, от колкото на новите компютри, които може да си купим от магазините за компютри.

втора употреба компютриВ интерес на истината новите компютри и лаптопи също имат някои предимства, но между тях не е качеството. Такива са по-дългата гаранция, по-актуалните параметри на системата при по-скъпите модели (процесор, памет, диск), което за съжаление не е гаранция за по-висока производителност на системата като цяло, сравнено с употребяваните компютри. При новите издържливостта обаче е голям проблем. Много често след гаранция, те започват да създават проблеми с дънните платки, захранванията, видеокартите.

Обратно марковите компютри и лаптопи втора употреба имат малко по-кратки гаранции, примерно за сравнение една година вместо две години, но затова пък са много по-издържливи във всяко отношение. Като параметри те не отстъпват особено много на новите. Вече се намират на пазара втора ръка маркови компютри с INTEL Core i5 и Core i 7 процесори. Има машини с по 12GB RAM, 16GB RAM памет и отгоре.

Цена

Важен фактор при покупка на компютърна техника е фактора цена. Тук определено втора ръка компютрите имат едно голямо предимство и то е ниската цена. Евтини компютри втора употреба с високо качество не са мираж. Реално за офис и за в къщи не ви е необходим кой знае колко мощен компютър за да ви върши добра работа. Е, ако сте фен на бързите компютри може да си сложите един SSD диск и ще се преродите дори ако ползвате втора ръка компютър с двуядрен процесор. Със ССД диск не ви трябва и много рам. Компютъра ще лети така или иначе. Да, но ще дадете много по-малко пари! При днешния курс на долара не е все едно дали ще асемблирате нов, ще купите от магазина готов, или ще си поръчате втора ръка. Сега за 150 лева може да купите един супер як компютър втора употреба с една година гаранция при това с лицензен Windows 7 Home. Това би станал перфектния компютър за вашия офис или дом. Мониторите също станаха безбожно евтини. Един немалък 19 инчов марков монитор DELL сега може да се намери само за седемдесет лева. 22 инчовите пък не са много по-скъпи и вървят някъде около 140 лева. А защо да не си купите и един UPS за офиса. Цената за втора ръка е някъде от порядъка на 100 лева. Толкова приблизително струват и професионални принтери KYOCERA и HP. В случай, че ви трябва лаптоп имате немалък избор. Цените на лаптопите втора ръка с двуядрен процесор и 2 гигабайта рам подходящи за работа с Windows 7 започват от 240 лева. За сума от 400 лева може да си купите страхотен мощен лаптоп с core i7 процесор и 4 рам без проблем.

работна станция втора употребаСигурно сега ще кажете ами аз за 400 лева мога да си купя и нов лаптоп с две години гаранция от всякъде с усмивка на уста. Да така е, спор няма, но лаптопа който ще си купите за 400 лева ще бъде „пълен боклук“ без извинение за израза. Това са най-евтините китайски сглобки, които обикновено още в гаранция се развалят тотално и ако не ви го сменят гаранционно ще трябва да го изхвърлите на боклука, защото дори за части няма да го вземат.

В заключение

Така че ето ви съвет от специалиста: ако ще купувате търсете средна ръка лаптоп, или компютър втора употреба и в никакъв случай не купувайте евтин нов. За двеста, триста лева може да намерите наистина добри машини, които ще ви служат вярно много дълго време и няма да ви подведат точно когато най-много ще се нуждаете от тях. А като говорим за здравина, то спокойно мога да кажа че някои са толкова здрави, че нищо чудно да ви надживеят. Виждал съм такива на по двадесет години и повече, вече морално остарели и имащи единствено антикварна стойност, които работят като нови.