Мерки за безопасност удължават живота на личния ви лаптоп

профилактика и грижа за лаптопа

Мерки за безопасност с цел удължаване живота на личния ви лаптоп

Настолният компютър стана „демоде”, повечето хора вече предпочитат да си закупят лаптоп заради неговата мобилност. Той наистина е лек и удобен, може да го вземете навсякъде с вас, но риска за по-бързата му повреда е много по-висок. Отвън го „дебнат” неблагоприятни фактори, които скъсяват бързо живота му.
На пазара вече се предлагат много лаптопи на достъпни цени и е факт, че всяка година излизат все по-нови модели и с много по-функционални промени. За жалост не всички можем да си позволим удобство да си купува лаптоп на всека една или две години. Разбира се това не е нужно, защото ако го поддържате правилно и следвате няколко основни правила за удължаване на живота му може да му се радвате години наред. Не бива да се тревожите и от това, че модела е стар и няма много от основните функции или достатъчно памет, защото на пазара се предлагат доста устройства точна с така цел.
Макар, че компаниите, които произвеждат лаптопи се грижат за здравината на всеки модел нов модел, който излиза на пазара, ние също трябва да полагаме малко грижи, ако искаме той ни служи предано години напред. Не забравяйте, че това е една доста фина техника, която се нуждае от редовна поддръжка.
Ето ги и нашите прости съвети за удължаването на живота на личния ви лаптоп
1. Кухненската или холната маса не са добро постоянно място за вашия лаптоп – когато настолния компютър се държи на тези места има риск от заливане с течност или попадане на трохи. Много от по-новите лаптопи имат защита на клавиатурата при заливане. Въпреки това на дали ще спасите устройството си, защото то не е водоустойчиво. Когато пък се храните близо до устройството вероятността да попаднат дребнички трохи между клавишите е доста голяма.

2. Не разпъвайте кабела на зарядното на лаптопа през цялата стая, защото вероятността да се спънете в него е супер голяма. По добре включете кабела на адаптера във възможно най-близкия контак, кабела прибран отдолу под маса, така че да няма опастност да се спънете и да счупите буксата на лаптопа.
3.  Пазете своя LCD дисплей – често ни се налага да пишем с химикал или молив близо до устройството. Много от нас държат писеца си на клавиатурата. Гледайте да не го забравите там и да затворите устройството, защото това е един сигурен начин за нараняването на дисплея, а ремонта ще ви излезе соленичко. Друго доста важно нещо е да избягвате да слагате тежки предмети върху капака на лаптопа, макар той да е затворен. Както казахме лаптопа е доста „чувствителен” и при натиск отгоре също може да се повреди дисплея.
4. Температурни промени – през зимата също ни се налага да взимаме преносимия си компютър с нас. Том той е изложен на студ, а после внезапно се вкарва на топло. За да го предпазите от счупване не го включвайте веднага. Оставете го да се климатизира поне 30 минути. Ако го включите веднага има риск от образуването на конденз, а от идват и проблемите с електронните компоненти.

5. Редовно носете лаптопа си в сервиз за почистване от прах на компонентите отвътре и профилактика против прегряване. Много чести проблеми са прегряване и „разлепяне“ на чипове като чипсет и видеокарта.
6. Почистване на дисплея и клавиатурата – не е задължително да ги почиствате ежедневно, но е препоръчително да го правите поне ежеседмично. Факторите, които оказват най-голямо замърсяване са – домашните любимци. Има риск от попадането им във вътрешността му и така могат да се запушат важните отвори за неговото охлаждане. Ползвате ли често лаптопа си в леглото? Ако отговорът е да също се налага да го почиствате често, защото има опасност от попадане на власинки в системата, които отново пречат на охлаждането.
7. Изчиствате непотребните програми – многото програми, които не ползвате трябва да бъдат премахнати, защото те натоварват системата ви – памет, дискови устройства, процесор и други.
8. Сканиране на лаптопа – сканирайте го често за зловредни програми. Редовно инсталирайте „допълненията”, защото те всъщност се явяват, като „чистачи” на ненужното.

Leave a Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: