Ремонт на платки и компоненти

ремонт на компютърни части

Ремонт на платки и компоненти – кога се налага?

Ремонтът на платки и компоненти е един от най-често срещаните проблеми свързани с компютърната конфигурация

Ремонтът на платки и компоненти се налага поради няколко основни причини:

Това, че процесорите обикновено са запоени към дънната платка (най-вече при лаптопите) е една от най-честите причини за появата на дефекти.

Удар, събаряне, изтърване

Това обикновено се случва с преносимите компютри, тъй като са удобни за пренасяне и това ги поставя в риск от удари, изтърване и събаряне. Обикновено в тези случаи се повреждат спойките под чиповете, а не важните елементи. За да избегнете проблеми поради подобен инцидент, използвайте специална чанта за лаптопа си. Ако лаптопът е в чанта и е изключен е защитен само до известна степен. Ударът може да е окаже фатален за хард диска на лаптопа ви и да се загуби информацията, която се съдържа на него. Спойките на микрочиповете могат да се повредят и ако оставяте лаптопа, дори и в чанта, на вибриращи повърхности, като багажник на кола.

Несъвместимост между елементите на хардуера

Ремонтът на платки и компоненти може да се наложи, ако се окаже, че при добавянето на RAM памет, допълнителен хард диск или друг компонент се наблюдава несъвместимост между един или повече от компоненти. Възможно е дънната платка да не е съвместима с новата памет. Това води до прегряване и съответно изгаряне на компонентите. Ако след подмяна или добавяне на компоненти забележите, че има промени в работата на компютъра то вероятно става въпрос за несъвместимост между определени компоненти. Важно е подмяната  и ремонта на платки и компоненти да става от специалист в компютърен сервиз.

Прекалено дълго време е включен

Всеки един компонент си има определена продължителност на живота, като в зависимост от качеството и условията на работата, продължителността се променя. Оптималната температура, при която трябва да се използва един компютър – независимо дали е настолен компютър или преносим компютър, е 20 градуса, в помещения без прах и с нормална влажност. Много важно е охладителната система да не е покрита и вентилаторите да работят свободно. Не е препоръчително да се пуши в помещенията, където се използва компютъра. Не се препоръчва честото рестартиране на компютъра – това води до по-бързо износване на хард диска и компонентите.  Вместо да изключвате компютъра го оставете в режим на хибернация.

Прегряване

Ако се получи прегряване на видео картата или чипсет, то това налага ремонт на определени компоненти. В резултат на това активната част на чипа се разрушава, липсва контакт между подложката и кристала, получава се температурен пробив, наблюдава се проблем при спойките на интегралната схема. Ако се налага компютърът да работи под интензивно натоварване оставяйте го да си почине поне по 30 минути на всеки два часа. Това може да спаси живота на редица компоненти.

Какво подсказва, че има проблем с платките и компонентите на компютъра?

–          Компютърът е загрял, а не е работи

–          Вентилаторите работят, а екранът е черен

–          Тъчпада, клавиатурата и портовете отказват

–          Постоянно рестартиране без видима причина

–          При стартиране компютърът изобщо не тръгва

–          При опит за включване, бутонът не работи

Докато при някой софтуерни проблеми е възможно да се справите сами, то за ремонтът на платки и компоненти ви е нужен специалист.

Кои платки и части от компютри и лаптопи подлежат на ремонт?

Колко е цената на ремонта им?

За настолен компютър това са на първо място дънна платка, видео карта на слот, лан карта, захранващ блок.

Дънната платка подлежи на ремонт, но не винаги ремонта и е възможен. Най-често успешен ремонт на дъно е свързан конкретно със смяна на издути кондезатори.

Видеокартите също могат да се поправят. При видеокартите успешния ремонт е свързан със спукани кондензатори, или с вентилатора на охлаждането.

Лан картите се подменят с нови. При тези платки ремонта е безсмислен, тъй като цена на нова платка LAN е до около 10 лева.

Захранващ блок на компютър се ремонтира в случаите когато това е целесъобразно. Ако захранването е евтино и е под 500W като мощност ремонта се обезсмисля, защото е по-лесно да се смени с ново цялото захранване отколкото да се поправя старото.