Pages Menu
Facebook
Categories Menu
Възстановяване на данни – възможно ли е и кога?

Възстановяване на данни – възможно ли е и кога?

Възстановяване на данни и файлове от твърд диск, външен диск, както и други електронни носители на информация е напълно възможно и се практикува ежедневно.

Кога и при какви случаи възстановяването на данни е възможно? Кои файлове подлежат на възстановяване? Как се процедира?

Преди да отговорим на тези въпроси, трябва да знаем, че всички методи за възстановяване се разделят на две основни групи: хардуерно и софтуерно. Първото се извършва само и изключително в лаборатория, оборудвана за целите на хардуерно възстановяване. Към тях спадат всички случаи на повредени твърди дискове, външни дискове и устройства, които са механично, или електронно дефектирали и имат хардуерен проблем. При магнитно-дисковите устройства признак на хардуерен проблем е невъзможността да се разпознае от биос, когато е включен към компютър. Също така издаване на нехарактерни звуци от към повредения диск, като цъкане, прищракване и други подобни са сигурен знак за дефектирало устройство.

От друга страна, софтуерното възстановяване се прави във всички случаи, когато случайно или умишлено е изтрит или повреден диск, дял или файлове, без при това да има механична повреда на носителя. С други думи, когато диска работи нормално, но файловете по една или друга причина не се виждат, или липсват. Възможни случаи на загубени файлове са: форматиране, еднократно или многократно на диск или дисков дял, повреда във структурата на дяловете, изтриване на файлове, изтриване на дялове, припокриване на файлове от други файлове (обикновено при преинсталиране на Windows) и други подобни случаи. Към софтуерното възстановяване може да причислим и възстановяването при наличие на bad sectrors при все още работещи магнитни дискове, въпреки че това би могло да се каже , че е хардуерен проблем.

Сервиз за компютри и лаптопи „Изток“ извършва непосредствено услуги само по софтуерно възстановяване, но предоставя на клиенти възможност и за хардуерно лабораторно възстановяване при необходимост.

Файлове, подлежащи на възстановяване са много видове и се групират според файловото си разширение. Те могат да бъдат на-често снимки, с разширения съответно на-често jpg и jpeg, png, gif, tiff, или документи с разширения doc, xls, docx, xlsx, ppt, pdf и други. Музикални и видеоформати под форма на файлове с разширения: mp3, mp4, mov, avi, flac, както и още много други файлове.

При повечето случаи, изгубените или изтрити файлове не се виждат във файловата система на носителя, но на практика те все още са някъде там. Възстановяването им в повечето случаи е възможно дори и цялостно. Много често при форматиране, вируси, бед сектори и прочее проблеми, възстановяване на данни е възможно, но изисква доста време – от няколко часа до няколко дни.

Интересно в случая е, че файловете са напълно запазени, но имената им може да са загубени, така че възстановяването става посредством задаване на служебни имена и сортирането им по вид и файлово разширение.

Хубавото е, че голяма част от атрибутите и служебна информация за файловете като тагове и други е запазена след направено възстановяване.

При загуба на данни и файлове първото и най-важно нещо е незабавно да прекратите работа с устройството, на което се намира загубената информация и да потърсите професионална и експертна помощ по възстановяване на файловете и данните. Имайте предвид, че всеки записан файл върху диска или дяла, където са се намирали изгубените файлове, може сериозно и необратимо да ги повреди.

За въпроси и съпорт ни търсете на горещата линия на сервиза по възстановяване на данни – 0894 700 233

Post a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.