Pages Menu
Facebook
Categories Menu
Специфика на обслужване и ремонт на лаптопи

Специфика на обслужване и ремонт на лаптопи

Като всяка друга дейност и професионалното обслужване и ремонт на лаптопи има своята специфика.

Компютрите, както и лаптопите в частност са фина електроника, чиито ремонт и поддръжка имат своята специфика и особености. При настолните компютърни системи разбира се нещата са далеч по елементарни и се свеждат основно в диагностика на дефектиралите компоненти и тяхната замяна с нови. Разбира се и там се прави ремонт на отделните компоненти, като дънни платки, видеокарти, захранвания и други, но в повечето случаи това не е целесъобразно, или не си струва цената за подобен ремонт заради сравнително ниските цени на компонентите за нови и втора употреба.  При лаптопите нещата са по-различни. Ремонтите на дъна, презалепянето на чипсет, са често срещани сервизни услуги, независимо от тяхната относително висока цена, тъй като нова дънна платка за лаптоп е на стойност не по-малко от 180 – 250 евро.

Кои са най-често срещаните случаи при ремонт на лаптопи?

Трудно е да изброим всички възможни поправки при ремонт на лаптопи и компютри, но често срещаните накратко ще изброя. Това са преди всичко смяна на следните компоненти:

захранване ; видеокарта ; дефектирала рам ; твърд диск и други чрез замяна с нови и втора употреба. Често се налага също почистване на вентилатори и радиатори от напластена прах, профилактика против прегряване със смяна на термопаста, софтуерна поддръжка и обслужване, включващо преинсталиране на операционната система.

поправка на лаптоп

Същите неща обикновено се налага да се ремонтират и при лаптопите, с допълнение на някои по-специфични ремонтни дейности при тях, като ремонт на USB, смяна на дефектирали Wi-Fi адаптор, клавиатура, матрица (дисплей)

При лаптопите също така се налага често ремонт на зарядно устройство (адаптер), лентови кабели към матрицата, букси, някои платки като инвертори на подсветката и други.

Всяка диагностика, последвана от поправка на лаптоп изисква повече време, понякога до около седмица. Това включва пълно разглобяване и внимателно оглеждане през лупа на платките и компонентите, замерване с мултицет, проба чрез смяна на платки и елементи до установяването на проблема. На практика диагностиката на проблем е не-по-малко трудоемка от колкото самия ремонт на лаптопи.  Ето защо е възможно да се забави до няколко дни, изчаквайки реда си.

Кои ремонти може да включим към групата на невъзможните или на безсмислените, когато говорим за лаптоп. Такива са: поправка на дефектирала, или залята клавиатура (препоръчително е замяна с нова), счупена букса или USB порт (препоръчва се отстраняване на счупената букса, или USB и спояване на нови), пукната, или счупена матрица на дисплей – заменя с се с нова матрица, или втора употреба със същите размери и  параметри;  неработещо зарядно, което не подава необходимото напрежение или сила на тока.

Невъзможно е да се изброят всички проблеми, които е възможно да възникнат при компютърната техника, но смятам повечето от тях вече изброихме по-горе. За контакти и въпроси към сервиза в София ни търсете на 0894700233

Post a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.