Защита на кредитните карти при онлайн пазаруване

Защита на кредитните карти

Защита на кредитните карти при онлайн пазаруване

 

Кредитните карти са част от ежедневието ни, а лесното и удобно онлайн пазаруване с тях навлиза с бързи темпове.

Въпреки, че пазаруването чрез Интернет е лесно, бързо и удобно, то крие реални рискове за вашите лични данни и пари по картата. Все пак риска „оправдава” действието, защото чрез онлайн пазаруването се спестява време и доставката идва на адреса ви, а и плащането на сметки, което може да извършите чрез кредитната си карта е доста удобно.

Е да, използването на кредитните карти в Интернет пространството навлиза бърза, а заедно с това и злоупотребата с  тях нараства. Поради тази причина е добре да се запознаете с няколкото съвета, които ще ви дадем, за да предпазите личните си данни и парите си от злонамерени лица.

Предпазете данните на кредитната си карта при онлайн пазаруване

Едно задължително условие, което трябва да спазвате при онлайн пазаруване е да извършвате плащанията от компютър или лаптоп, който не е заразен с вируси. Много от злонамерения софтуер, който се е „закотвил и скрил” в устройството ви следи за точно за информация по кредитни или дебитни карти. Най-добра защита на данните може да постигнете с инсталацията на добра антивирусна програма. Можете да се доверите на AVG Anti-Virus. Програмката е безплатна, но доста сигурна. След инсталацията и почистете компа си злонамерения софтуер. Използвайте допълнителните приложения, като например Spyware Terminatior . След инсталирането на приложението, ще разберете колко е полезно то при онлайн пазаруване. Заедно с неговата инсталация, автоматично се „сдобивате” и с добавката, която е наречена Web Security Guard за Internet Explorer и Firefox. Когато извършвате онлахн плащане натискате бутон Web Security Guard и развирате дали сайта е сигурен.

Защита на кредитна карта при онлайн пазаруване

  1. На първо място проучете добре фирмата и сайта, от който възнамерявате да пазарувате. Добре е да знаете телефона и адреса за обратна връзка.
  2. Пазарувайте от утвърдени сайтове. За сигурността им се уверявате, като видите ключа предназначен за защита, намиращ се в долната част на брайзера.
  3. Сигурността при пазаруване и плащане с кредитна карта се потвърждава със знаци. Ако видите 128bit SSl криптиране, това значи, че неприкосновеността на данните и е защитена.
  4. Когато преведете сумата на екрана ви трябва да се появи номер на личната ви фактура.
  5. Винаги следете наличните суми и транзакциите, които сте извършвали за допълнителна сигурност.
  6. Не пращайте по пощата или социални мрежи лична информация за кредитната ви карта.
  7. Добре е да имате само една кредитна карта, която да ползвате само и единствено за онлайн покупки и плащания.
Leave a Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: