Криптирани съобщения във Facebook

Криптирани съобщения във Facebook

Криптирани съобщения във Facebook – мерки за сигурност

 

Криптирани съобщения във Facebook?! Да има начин да запазите в тайна, това което споделяте с близки и приятeлr в социалната мрежа.

Facebook е една от най-ползваните услуги за комуникация между хората днес. Там обаче има и страшно много заплахи от „крадене” на лични данни, злоупотреба със снимки или прочит на комуникациите на потребителите. Можете да се предпазите, като криптирате съобщенията, които смятате, че желаете да запазите в тайна, без значение, дали това е номера на сметката ви или тайна свързана с личния ви живот.

За да криптирате вашите лични съобщения обаче има условие и то е да разполагате с плъгина, който е наречен Crypter. Самото име подсказва, че става въпрос за AES технология, чрез която съобщенията във Фейса се криптират. Този плъгин за момента е достъпен, безплатен и може да се ползва от два браузера, които са Mozilla Firefox и Google Chrome.

Следва да изтеглите плъгина и после сами ще забележите новата иконка, която се намира в прозорчето за чат между вас и приятелите ви. За да изпращите криптирани съобщения се налага вие и другия потребител да въведете измислена от вас парола. После в поленцето за писане и изпращане на съобщения записвате по обикновения начин текста, който желаете да изпратите. След като сте въвели текста се натиска бутончето Lock. Така кодирате личното съобщение и го изпращате до другия потребител, за когото е предназначено.

От своя страна, приятеля ви, към когато е отправено кодираното текстово съобщение ще трябва да натисне бутонче/иконка, имаща формата на ключалка. Чрез това си действие криптирания текст се превръща в „нормален”. Самото съобщение може да се криптира отново, а това става много лесно, само с двойно чукване върху съобщението.

Всичко звучи доста лесно и наистина е така. Криптирате съобщенията си и така сте сигурни, че важната за вас информация, която сте изпратили под форма на съобщение във Facebook, няма да бъде прочетена от други потребители и трети злонамерени лица.

Плъгина е доста интересен и потребен, защото често в съобщения по Фейса се изпращат номера на банкови сметки или други важни фирмени и домашни документи. Ако съобщенията не са криптирани, злонамерените лица могат лесно да се сдобият с ценната за тях информация и по този начин се получават доста злоупотреби. За жалост обаче, както споменахме само два от браузерите са „съвместими” с плъгина. Дано създателите му го усъвършенстват и той е достъпен и за другите браузери. Добре е, ако се замислят и върху оптимизирането му за използване и на телефонните платформи.

Leave a Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: