Предимства и недостатъци на лаптопите

Предимства и недостатъци на лаптопите

Предимства и недостатъци на лаптопите

 

Както всяко едно устройство и лаптопите имат своите предимства и недостатъци. Днес ние ще ви изброим само няколко от тях, които може би ще ви сторят доста банални, но всъщност са едни от най-важните.

Почти винаги при потребителите съществува въпросът „Лаптоп или настолен компютър да си закупят”. Отговорът за всеки човек е различен. Все пак устройството ще бъде ползвано за различни нужни и точно според тях се определя вида на покупката. Отбелязваме, че както мобилните устройства имат своите предимства и недостатъци, така и настолните компютри ги имат. Днес ще наблегнем на предимствата и недостатъците на лаптопите спрямо настолните компютри.

Предимства и недостатъци на мобилните устройства пред настолните компютри – както вече казахме ще наблегнем само на малка част от плюсовете и минусите на устройства, които ще се сторят доста банални на много от вас, но наистина са от огромна важност.

Предимства

  1. Подвижност и мобилност – няма как да се оспори едно от явните предимства на лаптопите, а именно тяхната лесна подвижност и мобилност. Независимо дали сме на почивка, в кафето, на път или просто в двора си винаги можете да разчитате на лаптопа, че ще ви придружи и ще вършите своята работа или ще се забавляване на любите си игри с него.
  2. Липса на кабели – повечето сме имали настолно компютри в дома си и знае, че борбата с кабелите е доста трудна. При лаптопите кабелите са снижени до минимум. Те имат само един кабел и той е за захранването. Няма как да отречем, че това е едно голямо предимство.
  3. Размерите – размера е от значение. Лаптопите са значително по-малки от компютрите и заемат доста по-малко място. Това е другото им предимство, заради което повечето хора ги предпочитат.
  4. Изразходване на по-малко енергия – факт е, че през повечето време настолните компютри стоят включени в захранването. Лаптопите се включват в захранването, когато батерията е изтощена. Те изразходват много по-малко енергия. Макар и да намалят сметката за ток минимално, това е едно от предимствата им.

Недостатъци на лаптопите пред настолните компютри

  1. По-лесна повреда – не че настолните компютри не са податливи на физически повреди, лаптопите са по застрашени от тях. Има голям риск за изпускане, счупване на екрана и други.
  2. Кражба – носим навсякъде със себе си собствените си лаптопи и миг невнимание може да доведе до тяхната кражба. Това от своя страна излага личните ни данни, файлове и други на риск и злоупотреба с тях.
  3. Цена – цената на лаптопите е малко по-висока от тази на компютрите. Все пак днес на пазара могат да и да се открият лаптопи и настолни компютри с сравнително идентични параметри на почти еднаква цена.
  4. Цени за ремонт – цената за един ъпгрейд или минимален ремонт по лаптопа е по-висока отколкото при настолните компютри. Най-много се оскъпяват ремонтите или счупването на дисплея на лаптопа.

One thought on “Предимства и недостатъци на лаптопите

Leave a Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: