Парола – вашата сигурност в Интернет

Парола – вашата сигурност в Интернет

Парола – вашата сигурност в Интернет Пространството

Парола.  Дългата парола включваща букви, символи и знаци ще ни предпази най-добре от злонамерени лица и ще ни даде повече сигурност в интернет пространството. Все пак почти навсякъде се изисква регистрация, а е желателно паролите ни да не са едни и същи. Всичко това е много хубаво, но можел ли да запомним всички тези дълги и сложни пароли?! Много от нас прибягват към автоматичното им запомняне за дадените сайтове. Това обаче не е от най-добрите ни идеи.

Много често ние споделяме своите лични пароли с близки приятели, роднини и деца. Често се случва например няколко членове на семейството да ползват една и съща сметка. Друг случай е, когато се ползва един и същ акаунт от колеги, даваме ги и на децата си, за да използват нашите профили и други. Трудностите идват от там, че не помним всичките, а и да не пренебрегваме факта, че така сигурността на данните ни се намалява, риска от злоупотреба с тях се увеличава. За да се предпазите от злоупотреба, а и да за не ви се налага да помните всички пароли може да използвате няколко доста добри програмки.

Едно от решенията и може би най-доброто до този момент е да се доверите на софтуера за менажиране на паролите. Малко хора са запознати с тях, а още по-малко ги използват, но те са едно добро решение за сигурност. Всъщност мениджърите на пароли са програмки, които се инсталират на компютъра/лаптопа. Има доста такива мениджъри на пароли, които са лесно достъпни и може би най-важното, част от тях са безплатни. С тях се работи лесно. След изтеглянето на мениджър на парола вие се логвате с потребителско име и парола и забравяте за всички останали пароли. Единственото, което трябва да запомните е потребителското име и паролата ви на мениджъра. Все пак не забравяйте, че тя трябва да е по-дългичка и да включва символи, числа и букви, за да е колкото може по-сигурна.

Тези мениджъри на пароли изискват плъгин за Интернет браузер. Целта му е, докато вие се ровите из сайтове в Нета, той да управлява умело данните ви логин в тях. Когато плъгин браузера ги улови, те автоматично се запаметяват. Това не изисква помнене на другите сложни пароли и улеснява работата ви.

Идва другият въпрос – как да споделя паролата си за даден сайт, след като използвам мениджър на паролите и вече съм я забравил? Не бива да се тревожите, специалистите са намерили решение и на този „проблем”. Сама трябва да използвате активна функция за споделяне на лична парола с други хора. Тук обаче има „тънкост”, когато споделяте потребителското си име и парола с друг, той не ги вижда. Това обаче не пречи на другия потребител да ги използва. Важно е и да споменем, че достъп до паролите ви може да се даде дори, когато другия потребител не ползва мениджър на паролите. Другото важно и доста удобно „свойство”, е че можете да отнемете дадените от вас „права” върху паролите си по всяко едно време от денонощието.

PasswordBox, Dashlane, Last Pass или Keeper са само няколко примера на мениджъри на пароли, които може да използвате.

Leave a Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: