AVG антивирус – допълнителни настройки

Добрата антивирусна програма

Добрата антивирусна програма е залог за безпроблемната работа на системата

Ако искате да имате наистина надеждна антивирусна програма най-сигурно е да си купите такава: ESET Endpoint Antivirus или Norton 360 са един чудесен избор.

Ако все пак не ви се плаща AVG е антивирусна програма, която може да предпази устройството ви от вируси, но с няколко допълнителни настройки можете да избегнете и наплива от Adware (PUP). PUP не е вирус, но често е голям дразнител, от който можете да се предпазите лесно с помощта на AVG.
PUP – функцията на тази „програмка” е да променя вида на страницата ви при стартиране, прави промени по настройките за търсенето или пък ви пренасочва автоматично към други страници, към които вие не проявявате интерес. Когато са на лице няколко подобни програмки браузера се пълни и излизат допълнителни ленти. Започва се едно инсталиране на непълноправни оптимизатори и почистващи софтуери, които са напълно излишни. Започват да изскачат хиляди рекламки, които често са заразени със зловреден софтуер и носят тежки поражения върху устройството.
Повечето антивирусни програми, които можете да си инсталирате безплатно на устройството предлагат защита, както от вируси и злонамерен софтуер, така и от Adware. В много от случаите обаче се налага тази настройка за защита от Adware да се стартира ръчно.
AVG и защитата от Adware – в голям процент от продуктите на AVG  функцията за защита от Adware е активирана по подразбиране. Защитата срещу PUP засича програмките, които попадат в рисковата група и могат да навредят на устройството ви. Ако използвате ръчните настройки трябва да премислите всичко добре, за да не сбъркате и да натиснете неправилната функция за защита. Ръчното активиране на защитните функции е добро, но има опасност да бъдат засечени малко рискови програмки, които все пак може да използвате напълно нормално без да има опасност за компютъра или лаптопа ви.
От къде мога да проверя и как мога да променя настройките за защита, които се предлагат от AVG? –  можете лесно и бързо да погледнете дали наистина PUP защитата на AVG е включена автоматично. Преценката дали ще е оставите активна или ще я деактивирате и включите други защити е ваша според нуждите ви. Разбира се преди да направите каквото и да било трябва да стартирате антивирусната програма. После придвижете курсора на мишката към горния ляв ъгъл, в който ще намерите настройки (options). Преминавате към допълнителните настройки ( Advanced settings). После следва да преминете към компютърна защита ( Computer Protection), където ще натиснете два пъти с ляв бутон на мишката. Преминавате към лявата част на изскочилия прозорец и избирате функцията AntiVirus. От там ще видите дали вашата защита към PUP е включена и да прецените дали желаете да остане активна или да я изключите, защото пречи на пълноценната ви работа. Ако услугата е активна ще видите надписа Report potentially unwanted programs and spyware threats. Ако желаете да я изключите просто преминете към функцията Report enhanced set of potentially unwanted programs.
Включването и изключването на функцията за защита става много лесно и не изисква никакви специални умения. Всеки може да се справи сам у дома без да търси помощ от специалисти. Единствено трябва да решите сами дали искате тази функция да е активна или не, дали пречи на работата ви с устройството и искате да се „отървете” от нея.

Leave a Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: