Причини, предизвикващи рестартиране на лаптопа

лаптопа се рестартира

Видове софтуерни и хардуерни причини предизвикващи саморестартиране на лаптоп

 

Причините за саморестартиране на лаптоп могат да бъдат доста разнообразни, но като цяло се делят на два вида – софтуерни и хардуерни. Софтуерният проблем, който предизвиква рестартирането е по-малката вреда и може бързо и доста по-лесно да бъде отстранен. Може бие сами ще успеете да се справите с поправката на лаптопа си в този случай. Ако обаче саморестартирането е предизвикано от хардуерен проблем ремонта става по-труден. Може да има хардуерни компоненти, които са засегнати и да се наложи подмяна на някой от тях. Тук е добре да се доверите на специализираните сервизи, защото служителите ще открият точната причина за повредата и ще сменят точния компонент. Самият ремонт при хардуерен проблем изиска специални инструменти, с които най-вероятно вие не разполагате.
Софтуерни причини, които предизвикват саморестартиране на лаптоп/компютър
1.    Вируси – това е главната причина, заради която лаптопа ви често се рестартира без ваше желание. За да се предпазите от тях максимално е добре да имате антивирусна програма, която да обновявате редовно. В този случай я пуснете да сканира, за да открие проблема и да го отстрани. Важно е да подчертаем, че една антивирусна програма на лаптопа/компютъра ви е достатъчна за да ви пази от вреди. Ако инсталирате две или повече вие не сте защитени по-добре, а помагате на вирусите да проникнат по-лесно. Многото инсталирани антивирусни програми си пречат при изпълнението на „задачата” им, а не си помагат.
2.    Драйверите – саморестартирането може да е предизвикано от старите драйвери. Добре е да винаги да инсталирате най-новите версии.
3.    Преинсталиране – ако не можете да откриете софтуерния проблем, който предизвиква саморестартирането е най-лесно да преинсталирате Widows си. Все пак това е крайна мярка и ако не желаете да достигате до нея се доверете са специалистите, като занесете устройството си в сервиз.
Хардуерни причини,които предизвикват саморестартиране на лаптоп
1.    Захранване – в случаите, когато се използват повечко  CD, DVD или хард дискове е нужно по-мощно захранване, за да може то да устои на напрежението.
2.    Повреда в ел. инсталацията – колкото и невероятно да звучи в много от случаите при саморестартирането на лаптопите идва от повреда в ел. инсталациите в дома. Преди да тръгнете към сервиза проверете контактите, кабелите, разклонителите и други. Добре е да проверите и напрежението, саморестартирането може да е причинено от ниско или високо напрежение.
3.    Процесор – когато температурата на процесора е висока и достигне стойности около 100 градуса по целзии се предизвиква непринудено самоизключване. Добре е да използвате продуктите на пазара, които имат за цел да охлаждат. Тук е важно да кажем, че честото почистване от прах е задължително, ако желаете да избегнете изгаряне на лаптопа.

4.    При самоизключване е възможно да има проблем с буксата на зарядното. Проверете дали буксата в лаптопа не се клати, а също дали кабела с буксата към зарядното е ок.
4.    Батерията на лаптопа – лаптопа ви може да се рестартира сам, ако батерията му не е наред. Може да се наложи да я смените с нова.
5.    Компоненти в слота – ако някой от компонентите, като например видеокартата не е поставена добре в слота си лаптопа ви ще се саморестартира. Добре и често да почиствате слотовете, защото по-тях полепва доста прах, който пречи на правилното функциониране.

Leave a Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: