Ремонт на лаптопи – защо най-често се носят в сервиза

Ремонт на лаптопи – защо най-често се носят в сервиза

Ремонт на лаптопи – защо най-често се носят в сервиза за ремонт

Факт е, че ремонт на лаптопи се извършва по-често отколкото на непреносимите компютри. Няма как да пренебрегнем, това че лаптопите се излагат на външни неблагоприятни фактори при всяко едно изнасяне навън. Освен това, за да са те по леки и компактни, по доста от моделите производителите са си спестили от здравината на материалите, които ползват за направата им. Обикновено гаранцията на един лаптоп е средно около 3 години, но при правилна поддръжка може да го удължите доста повече.
Повредата в лаптопа ви може да установите и сами, но не може да я поправите и затова се нуждаете от сервиз. Проблемите са с различно естество, само част от тях са забавяне в работата му, блокиране на екрана, трудно възпроизвеждане на видеото, прегряването на корпуса, внезапно изгасване, повредено зарядно  устройство, проблеми с батерията и много други. Препоръчваме веднага щом забележите някой от тези проблеми да занесете лаптопа си на ремонт в специализиран сервиз. Колкото повече отлагате, толкова повече се влошават нещата и поправката ще ви излезе по-скъпо. Просто не чакайте последния момент и ще удължите живота на устройството си многократно.
Най-честите повреди при лаптопите, заради, които се налага да посетите сервиз
1.    Софтуерен дефект – пози дефект се проявява най-често след недовършена или неправилна инсталация на дадена програма, като например антивирусна или други. Решенията за поправката зависят от дефекта. Те могат да варират от преинсталация на ОС, поставяне на нов драйвер или подновяване на софтуерния продукт.
2.    Подмяна на хардуерни компоненти – всеки един елемент има”определен живот”. В зависимост от употребата на компонентите се определя и дължината на живота им. Може да се отлепи копче от клавиатурата, може да се повреди микрофона и други. При изпускане или удар може да се засегнат чипове или плати. Домашният ремонт не се препоръчва, защото нямате специализира техника за ремонт. Доверете се на сервиза за подмяна на компонента или ремонт на засегнатите елементи.
3.    Проблеми с охладителя – многото дребни частици, които полепват по вентилатора и радиатора на вашия лаптоп пречат на охладителя да работи на максимални обороти. Има случаи, в които дори той е блокиран напълно от праховите прашинки, което предизвиква изгарянето му. Почистването му трябва да става поне на 6 месеца, а ако е изложен на силни замърсители дори на 2 месеца. Не се опитвайте да го почистите сами, по добре се доверете на специалистите, защото рискувате да „увеличите” ремонта.
4.    Прах – освен охладителя от прах трябва да се почиства и целия лаптоп. Това включва клавиатурата, платките, чиповете, видеокартата, оптичните устройства и всичко останало. Ако поне веднъж годишно правите едно такова цялостно почистване на лаптопа ви от прах ще удължите живота му с години.
5.    Подмяна на панти или дисплей – многобройните отваряния и затваряния на лаптопа и то най-вече, ако той е направен от пластмаса (металните и алуминиевите са по-издържливи) има опасност от счупване на пантичките. В много от случаите тук се налага подмяна не само на тях, но и на целия екран.
И нека кажем още един път, това са петте от най-често предприетите ремонти на лаптопи. Не е добре да ги извършвате сами в къщи, със сигурност ще ви излезе по-евтино, ако ги занесете в сервиз, защото ще избегнете допълнителните усложнения, които могат да изникнат при грешка от ваша страна.

Leave a Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: