Кибертероризъм – модерно изкуство за злоупотреба.

Кибертероризъм, вируси и още

Кибертероризъм – новото лице на тероризма.

Кибертероризъм , това е една доста нашумяла и нова дума в „речника ни”, която все повече всява страх у хората, особено на фона на зачестилите в цял свят терористични атаки.

От къде идва и как точно „се превежда” новопроизлязлата дума кибертероризъм – както и сами се досещате, за да се образува тази дума се използват две доста нашумяли понятия днес, а това са именно тероризъм и кибернетично пространство. Като определение на думата може да се ползва – човек или група от хора, които чрез киберпространството намират и злоупотребяват с ваши лични данни и финансови средства. Чрез злонамерените си действия те застрашават не само даден човек, а дори цяла общност, като се обединяват и извършват незаконни действия и терористически атаки.

Факт е че чрез кибертероризма могат да се извършват много злонамерени действия, затова има основателна причина да се създадат добри мерки за сигурност в интернет пространството. Не бива да забравяме, че високите технологии са новост, имаме доста пропуски в усъвършенстването им, така че е редно да сме по-внимателни и мнителни при използването им. Кибер терористите или както още ги наричаме „хакери“ правят най-различни незаконни неща: източват електронни кредитни карти, пускат вируси, включително криптиращи вируси, които заключват нашите файлове и информацията, която имаме на компютъра, а после искат откуп за нея; крадат лични данни и информация за банкови сметки и банкови карти; хакват ключови сайтове, като ги блокират и изменят съдържанието им.

Питате се защо правят всичко това кибертерористите. Отговора е много прост. Поради една от следните причини: за пари; за да всяват страх; за власт

Какво всъщност целят хората, които прилагат кибертероризъм? Ще направим едно най-общо определение на кибертерористите. Те са хора, които целят да блокират или извършват други злонамерени действия върху вашите мобилни устройства или компютри, с цел нанасяне на вреда, или забогатяване за сметка на физическо лице или групи от хора от обществото. Поради „законите в нета” за защита на личните данни и способността за анонимност или въвеждането на измислени имена и други кибертерористите могат да извършват своите атаки безнаказано. Чрез социалните групи те набират много свои членове и последователи на база на мислене, етнически произход и други и така „тайното им общество” се увеличава с бързи темпове и реалността от заплаха нараства многократно. Повечето терористически атаки, които се извършват са добре обмислени от разстояние, чрез комуникация в социалната мрежа.

Мерки, които трябва да се вземат срещу кибертероризма

  1. Първо и най-важно е предотвратяването му – е разбира се няма как да се спре всяка една кибертерористична атака, но много от тях могат да бъдат предотвратени. Това може да се случи, ако имаме добре обучени специалисти, които да работят за създаването и поддръжката на качествени системи и програми.
  2. Преди да ги предотвратим терористичните атаки, трябва да бъде=ат открити – задължително е да има специализирани системи за откриването на такива общности и групи в интернет пространството. Добре е да има специални защитни стени и някакви бариери. Трафика от нета, трябва да бъде постоянно следен, за да могат да се намират кибертерористите.
  3. Бързо и навременно реагиране – това ще е възможно, ако има системи за следене на трафика. Ако има нередности те бързо ще могат да бъдат проследени и хората, които възнамеряват да злоупотребяват с личните данни на други или да извършват терористични атака ще бъдат хванати преди престъплението.

Трябва да се обърне сериозно внимание на кибертероризма, защото той добива все по-голяма популярност. Познанията на „обикновените” хора в новите ИТ технологии нараства все повече. Добре е да се замислим за това, защото злоупотребите зачестяват. Това е една нова технология за извършване на престъпления, която трябва да се научим да следим и предотвратяваме.

Leave a Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: