Премахване на вируси от заразен компютър

премахване на вируси от заразен компютър

Премахване на вируси и зловреден софт от заразен компютър

Премахване на вируси и зловреден софтуер от лаптоп и компютър заразен с вируси определено е една нелека задача дори за специалист. Заразяването на компютър с вируси става лесно, особено ако сте неопитен потребител, който не знае точно какво прави, когато работи на своя компютър. Вируси могат да влязат от разни места и по различни начини да се разположат в компютъра ни. Това става най-често от интернет страница, при невнимание когато отговаряме на въпроси на изкачащ прозорец от дадена завирусена страница, през флаш памет, или по някакъв друг начин. Бъдете особено внимателни когато търсите софтуер или програма за определена цел в интернет, която искате да изтеглите и инсталирате. Много често може да попаднете на зловреден сайт, който предлага най-различни програми за изтегляне, ала инсталаторите им са заразени с вируси. Така в момента, когато започнете да инсталирате програмата на своя компютър вирусите мигновено и незабелязано заразяват системата. За да се избегне този начин на заразяване с вируси не бива да дърпате програми от случайни сайтове предлагани от резултатите за търсене на търсещите машини. Сваляйте инсталационни файлове само от сайтове, които са доказано безопасни. Не ползвайте други търсачки освен доказано добрите като например GOOGLE, BING, YAHOO. Случва се често, ако случайно попадне вирус в браузъра той сменя търсачката с фалшива, която дава резултати при всяко търсене само на заразени сайтове в първите си резултати.  Особено внимание обръщайте на това с коя интернет търсачка влизате и търсите. Ако забележите промяна на търсещата машина непременно я променете на google.com, преди да започнете да търсите нещо в мрежата, за да избегнете препращане към заразени сайтове за сваляне.

Как може да разберем дали компютъра ни е заразен с вируси и има нужда от почистване?

Сигурни симптоми на заразяване са забавяне на бързодействието, зависване при отваряне на страници в интернет, множество изкачащи прозорци с рекламни изображения, най-често нежелани, ненужни, неприятни и объркващи мигащи и светкащи реклами във всеки сайт, който отваряме. Често пъти тези реклами дори закриват съдържанието на основния сайт. Други признаци на заразяване са блокирането на различни функции на браузърите. Поява на нежелани програми, които сякаш се самоинсталират и изкачат незнайно от къде върху десктопа. Такива програми при зареждане на компютъра след рестартиране или при първоначално включване генерират изкачащи прозорци, които дразнят. Те застават в средата на екрана и започват да предупреждават с удивителни и святкащи прозорци, или започват да сканират намирайки хиляди вируси, като в последствие ще ви поискат пари, за да почистят компютъра или лаптопа ви.

Какво да направим, ако има признаци за наличие на вируси в компютърната ни система?

Има множество програми, които се ползват за почистване и премахване на вируси. Много малка част от тях обаче вършат работа. Другата опасност, която крие самопочистването от вируси е, че винаги нещо може да се обърка след почистване. Най-често проблемите са свързани с повреждане на интернет връзката. В резултат въпреки, че на практика ви подават интернет от интернет доставчика от компютъра не може да отворите страници и дори напълно да блокира достъпа до интернет. Най-доброто , което може да направите, ако имате съмнения за наличие на вируси на вашия лаптоп и компютър е да потърсите специализиран сервиз за безопасно почистване и премахване на вируси с гарантиране на съдържанието.

Друг много сериозен проблем след премахване на вируси е блокиране на операционната система и невъзможност от зареждане на десктопа и иконите. Когато премахването на вируси и почистването от вируси се прави сервизно тези проблеми могат да бъдат избегнати от специалистите или да се възстанови системата до здраво състояние в случай на такива. Ето защо е добре да потърсите специализирана помощ по премахване на вируси, а не да бързате сами да се оправяте.

 

Leave a Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: