Pages Menu
Facebook
Categories Menu
Повреден хард диск проблем и решение

Повреден хард диск проблем и решение

Проблем с повреден хард диск

Повреден хард диск може да излезе много сериозен проблем за всеки, който ползва настолен или преносим компютър. Хард диска може лесно да се повреди и дори напълно да спре да работи при това за нула време.

Всеки настолен компютър и лаптоп съхраняват информацията си на хард диск. Всички файлове, с които работим се намират на хард диска на компютърната система и се четат, пишат и променят именно там. Ако се случи проблем с твърдия диск е много вероятно файловете да се изгубят, а диска да се наложи да се подмени с нов. Ето защо трябва да се прави често Backup на важните данни. Архивирането може да става на друг хард диск и флаш памет, а също и в облачна услуга. Една чудесна облачна услуга, която горещо препоръчвам на всички е MEGA.

Как да разберем дали хард диска ни е повреден, или има друг проблем?

Проверка на хард диск за повреда се прави изключително с подходящи програми, разработени за тази цел. Типична ситуация с повреден диск на лаптоп е например бавната работа на системата – кръгчето на мишката върти до безкрай, екрана на десктопа побелява, с две думи наблюдава се бавене, циклене, забиване. Даже може да се появи син екран и саморестартиране. Ако сте свидетели на такове поведение от страна на вашата компютърна система е добре да проверите състоянието на вашия твърд диск. Това може да стане например като свалите тази програма, стартирате и проверите данните. Бърза проверка на здраве на хард диск никога не е без полза. Тя показва състоянието на хард диска, като чете директно смартовете и записите, направени по време на жизнения цикъл на диска. При здраве на диска повече от 98% обикновено няма поле за притеснение. Ако обаче имате ниско здраве, обърнете внимание на текста на английски, който охарактеризира състоянието на диска – бед сектори брой и подобни. Първото нещо, което се прави, когато диска не е добре е да се архивира бързо важната информация от него като се копира на друг носител – флашка, карта памет, външен харддиск, ДВД, или се качи в интернет. Второ – трябва да търсите сервиз, където хард диска да бъде подменен с нов. В случай, че не може сами да прехвърлите данните си на външен носител поради грешки в четенето и записа също потърсете професионална сервизна помощ по възстановяване на файлове.

Какво да правим, ако вече не се зарежда десктопа и имаме съмнения за повреден хард диск?

В случай че Windows Операционната Система зацикли и спре да зарежда е много вероятно да има повреда в хард диска. В такава ситуация най-добро решение ще е да потърсите спешна и професионална компютърна помощ и сервиз, където могат да сменят хард диска с нов и да възстановят важните файлове. Важна информация може да бъде спасена дори от неработещ хард диск, стига да се подходи професионално. Адекватната компютърна помощ в случая може да ви спести големи главоболия.

17 коментара

 1. Възможно ли е да се качи операционна система на повреден хард диск

  • Зависи до колко е повреден диска. Не виждам защо да се качва обаче след като е повреден.

 2. Диска ми зацикля ,но при проверка на диска програмата ми казва ,че всичко е наред с него. Какъв може да е проблема и да свалям ли нформацията

  • С коя програма проверявате? Дайте снимка на екрана.

 3. Възможно ли е от проблемен твърд диск (който не е системен – системния е SSD) компютъра ми да замръзва още не буут (логото на дънната платка) . След растарт някой път се оправя и работи. Някой път (доста често) след работа над 10-15 мин започва да „влачи“ , при работа в интернет браузър при това.
  Машината ми е Core I3-2100 2x4GB ram Nvidia GT640 256GB SSD + 3TB WD.

  • Възможно е. Извадете проблемния диск и проверете дали ще прави проблеми. Ако проблемите при това спрат значи е от него на 100%. Ако продължат значи няма общо с диска.

 4. Здравейте,

  Имам повреден Хард диск от който ползвам 1 директория (здрава)за съхранение на инфо. Въпросът ми е , как мога да премахна(да не се чете и да не зарежда) или да терминирам директорията която не работи?

  П.С. Въпростния диск се ползва като външно устройство.

  Поздрави !

  • От това, което пишете разбрах само едно – явно не сте наясно изобщо какво представлява повреден хард диск. Повредения хард диск няма нищо общо с директориите и тяхното ползване. На практика може да се пробва да се фиксират лошите сектори доколкото това е възможно и диска да се ползва като външен, като се монтира в интерфейсна кутия. Преди това трябва да се форматира отново. Ако диска се закрепи да работи, това не означава, че е ОК. На такъв диск не може да се разчита по-никакъв начин да запази информацията. Той може във всеки един момент да откаже напълно и безвъзвратно да работи!

 5. Имам един въпрос. Харддиска ми (WD 500GB) стърже яката. Проверявал съм за бад сектори – няма. Взел съм го с компютъра втора ръка преди 3-4 години. Оттогава все си стърже. Възможно ли е ако харда се повреди в даден момент да повреди и други части на компютъра или ако се скапе, скапва само него си?

 6. Възможно ли е, когато се счупи харддиск да повреди някой от останалите компоненти на компютъра?

  • Здравей Борис,
   това че харда е шумен и стърже, както казваш най-вероятно не е проблем. По скоро самия хард си е по-шумен. Да повреди други компоненти? Определено не!
   Все пак пробвай да провериш повърхността с Victoria HDD. Можеш да свалиш програмата от тук.

 7. Здравейте,

  Имам повреден Хард диск, Въпросът ми е как да извлека данните от него, Проблема ми е че като го свържа повредения хард диск на компютъра, Компютъра блокирва

  • В такива случаи се търси лаболатория за възстановяване на данни. Сещам се за ИТЕМА-В в момента на Цариградско шосе, но има и други. Сам нищо не можете да направите, нито пък аз.

 8. Моя компютър е Леново и не знам какъв е пробле му.
  Изведнъэ спря да работи. Като го включвам ми дава да правя избор първият е да поправи системата(windows 7) а вторият е да се вклучи нармално
  Като кликвам да ми оправи windos-а зарижда час-два може би и повече
  А като кликвам да се включи нормално само си стой логото на windows ..
  Какво да правя ….
  Какъв е проблема..

  • Трябва да се направи диагностика на хард диска. Най-вероятно проблема е там. В сервиза правим такава диагностика. Имаме в наличност изгодно нови дискове. Възможно и проблема да е софтуерен. Каквото и да е в рамките на няколко часа може да се поправи и реши.

 9. Възможно ли е хард диска да се повреди от вкаран не оригинален Уиндоус. На нов лаптов дадох да сложат Уиндоус, слохиха му десятка, но след една седмица хард диска се повреди и изписва, че няма Уиндоус. Лаптопа е гаранционен, а нямам документ от техника, който го сложи. Това проблем ли е за гаранцията?

  • Не е възможно и няма общо с Windows-а. Може да е дефектирал гаранционно, а може и да е злоупотребено.
   Проблем с гаранцията заради операционната система няма, стига диска да е същия. Носете го в гаранционния сервиз.

Post a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.